Maximale lening

Hoeveel kunt u maximaal lenen?

Voor veel mensen is de eerste vraag hoeveel ze kunnen lenen de eerste vraag die in een hypotheekgesprek wordt gesteld. Via vele bronnen kan door het invullen van het inkomen bepaald worden welk bedrag geleend kan worden. Om duidelijk te maken welke waarde deze informatie heeft twee voorbeelden.


  • Voorbeeld 1: Mirjam, alleenstaande moeder, is 35 jaar en heeft een inkomen van €35.000,- vanuit een full-time baan als directiesecretaresse; zij heeft een woning met een te verwachten overwaarde van €50.000,-.
  • Voorbeeld 2: Eveline is 30 jaar is arts en heeft een part-time baan waar zij €35.000,- verdient. Zij is als starter op zoek naar haar eerste woning.

Op basis van het inkomen is de maximale hypotheek even hoog, maar het advies zal toch sterk verschillen bij beide personen. Een passend advies kan alleen worden gegeven wanneer uw totale situatie wordt meegenomen, waarbij de maximale leencapaciteit niet het doel is maar een middel naar een verantwoorde hypotheek die aansluit bij uw overige uitgangspunten.